Vihersisustaminen käytännössä

 

Viherkasvien avulla voidaan viihtyisyyden parantamisen lisäksi esimerkiksi eristää tai rajata tiloja tai peittää haluttuja paikkoja. Viherkasveja voidaan käyttää tähän tarkoitukseen joko jatkuvaluonteisesti tai istutukset voidaan vuokrata tiloihin esimerkiksi remontin ajaksi luomaan näköesteitä ja puhdistamaan ilmaa.

Huolellisella vihersisustussuunnittelulla voidaan myös ilmentää yrityksen identiteettiä ja arvoja. Yrityksen yksilöllisistä lähtökohdista rakennettu vihersisustus luo ammattimaisen vaikutelman, korostaa toivottuja asioita ja toivottaa vaikkapa vierailijat tervetulleiksi. Kasvien avulla yritys voi kertoa esimerkiksi vihreistä arvoistaan, henkilökunnan hyvinvointiin panostamisesta tai pehmentää toiminnan imagoa.

Kasveja käytetään myös esimerkiksi julkisten tilojen ja odotustilojen viihtyisyyden lisäämiseksi, mutta myös esimerkiksi konserteissa tai juhlissa. Kasvien avulla luodaan helposti ja nopeasti tilaa täyttävä ja näyttäväkin lavastus tai sisustus, joka on helposti muunneltavissa ja siirrettävissä. Vihersisustuksessa voidaan käyttää toki myös silkkikasveja. Niillä ei kuitenkaan ole samanlaisia hyvinvointia edistäviä ominaisuuksia kuten ilmaa puhdistavilla ja kosteuttavilla aidoilla kasveilla.

 

Tutkittua tietoa viherkasveista

 

Vihersisustamista käytetään viihtyisyyttä ja hyvinvointia lisäävänä elementtinä niin yksityiskodeissa, yrityksissä, julkisissa tiloissa tai esimerkiksi juhlatilojen sisustuksessa. Vihreät huonekasvit tasapainottavat sisäympäristöä ja pehmentävät rakennusmateriaalien ja toimintaympäristön kovuutta.

Viherkasvien fyysisistä ja mieleen vaikuttavista ominaisuuksista on runsaasti tutkittua tietoa ja kasvien käytön esimerkiksi toimistotiloissa on osoitettu vähentävän päänsärkyä ja pahoinvointia, parantavan mielialaa sekä lisäävän luovuutta ja tuottavuutta. Sairaaloissa tehdyissä tutkimuksissa on osoitettu, että näkymä potilashuoneen ikkunasta puutarhaan tai viheralueelle nopeutti ihmisten toipumista. Stressihormonin pitoisuus ja sydämen syke alenivat ja potilaat kokivat itsensä terveemmiksi.

Sen lisäksi, että viherkasvit lisäävät hyvinvointia, ne myös puhdistavat sisäilmaa epäpuhtauksista ja parantavat ilmanlaatua tuottamalla puhdasta ilmaa. Kasvit vähentävät huoneilman pölyä ja kosteuttavat sitä, mikä joidenkin tutkimusten mukaan vähentää flunssaan sairastumisriskiä jopa kolmekymmentä prosenttia.