Viihtyisyyttä ja hyvinvointia vihersisustamisella

 

Kukka-alan ammattilainen Kukkapii tarjoaa Lahdessa ja Päijät-Hämeen alueella monipuolisia vihersisustamisen palveluita. Kasvien sekä oheistarvikkeiden myynnin lisäksi tarjolla on suunnittelu-, toimitus- ja huoltopalveluita niin tilapäiseen kuin pysyväänkin vihersisustustarpeeseen.

 

Vihersisustaminen käytännössä

 

Viherkasvien avulla voidaan viihtyisyyden parantamisen lisäksi esimerkiksi eristää tai rajata tiloja tai peittää haluttuja paikkoja. Viherkasveja voidaan käyttää tähän tarkoitukseen joko jatkuvaluonteisesti tai istutukset voidaan vuokrata tiloihin esimerkiksi remontin ajaksi luomaan näköesteitä ja puhdistamaan ilmaa.

 

Huolellisella vihersisustussuunnittelulla voidaan myös ilmentää yrityksen identiteettiä ja arvoja. Yrityksen yksilöllisistä lähtökohdista rakennettu vihersisustus luo ammattimaisen vaikutelman, korostaa toivottuja asioita ja toivottaa vaikkapa vierailijat tervetulleiksi. Kasvien avulla yritys voi kertoa esimerkiksi vihreistä arvoistaan, henkilökunnan hyvinvointiin panostamisesta tai pehmentää toiminnan imagoa.

 

Kasveja käytetään myös esimerkiksi julkisten tilojen ja odotustilojen viihtyisyyden lisäämiseksi, mutta myös esimerkiksi konserteissa tai juhlissa. Kasvien avulla luodaan helposti ja nopeasti tilaa täyttävä ja näyttäväkin lavastus tai sisustus, joka on helposti muunneltavissa ja siirrettävissä. Vihersisustuksessa voidaan käyttää toki myös silkkikasveja. Niillä ei kuitenkaan ole samanlaisia hyvinvointia edistäviä ominaisuuksia kuten ilmaa puhdistavilla ja kosteuttavilla aidoilla kasveilla.

 

Tutkittua tietoa viherkasveista

 

Vihersisustamista käytetään viihtyisyyttä ja hyvinvointia lisäävänä elementtinä niin yksityiskodeissa, yrityksissä, julkisissa tiloissa tai esimerkiksi juhlatilojen sisustuksessa. Vihreät huonekasvit tasapainottavat sisäympäristöä ja pehmentävät rakennusmateriaalien ja toimintaympäristön kovuutta.

 

Viherkasvien fyysisistä ja mieleen vaikuttavista ominaisuuksista on runsaasti tutkittua tietoa ja kasvien käytön esimerkiksi toimistotiloissa on osoitettu vähentävän päänsärkyä ja pahoinvointia, parantavan mielialaa sekä lisäävän luovuutta ja tuottavuutta. Sairaaloissa tehdyissä tutkimuksissa on osoitettu, että näkymä potilashuoneen ikkunasta puutarhaan tai viheralueelle nopeutti ihmisten toipumista. Stressihormonin pitoisuus ja sydämen syke alenivat ja potilaat kokivat itsensä terveemmiksi.

 

Sen lisäksi, että viherkasvit lisäävät hyvinvointia, ne myös puhdistavat sisäilmaa epäpuhtauksista ja parantavat ilmanlaatua tuottamalla puhdasta ilmaa. Kasvit vähentävät huoneilman pölyä ja kosteuttavat sitä, mikä joidenkin tutkimusten mukaan vähentää flunssaan sairastumisriskiä jopa kolmekymmentä prosenttia.

 

Tilat eläväksi Kukkapiin avulla

 

Vihersisustusprojekti lähtee yleensä liikkeelle sopivan ammattilaisen kontaktoinnista. Vaikka osaamista näkemystä voi olla omastakin takaa, on toimivan lopputuloksen kannalta hyvä ainakin keskustella asiantuntijan kanssa. Vihersisustamisen ammattilainen tuntee eri lajikkeiden vaatimukset esimerkiksi valontarpeen, sijoituspaikan, lämpötilojen, kasvatusalustan ja kastelutarpeen sekä sen suhteen, mitkä lajikkeet viihtyvät yhdessä ja mitä ei saa asettaa lähekkäin. Kun nämä seikat kartoitetaan ennen kasvien hankintaa, varmistetaan kasvien hyvinvointi ja hyvät kasvumahdollisuudet. Kukkapii tarjoaa apua vihersisustusprojektin eri vaiheissa.

 

  1. Kartoituskäynti

Vihersisustusprojekti alkaa Kukkapiin puutarhurin ilmaisella kartoituskäynnillä. Käynnin aikana kartoitetaan tilat, valaistus, asiakkaan toiveet ja tarpeet sekä käytettävissä oleva budjetti. Käynnin perusteella Kukkapiin asiantuntija tekee ehdotuksen käytettävistä kasveista ja niiden sijoittelusta sekä kustannusarvion. Halutessaan asiakas saa osallistua suunnitteluprosessiin juuri sen verran kuin oma aika ja innostus antavat myöden.

 

Suunnitelmaan mukana tulee myös ehdotus käytettävistä ruukuista. Huolellisesti valittujen ruukkujen avulla vihersisustus saadaan mukautumaan esimerkiksi yritysilmeeseen, tilaan ja väritykseen. Myös asiakkaan omia, jo olemassa olevia ruukkuja voidaan käyttää.

 

  1. Vihersisustuksen toimitus

Kun suunnitelma on valmis ja hyväksytty, valitut viherkasvit tilataan ja toimitetaan Lahden ja Päijät-Hämeen alueella asiakkaan tiloihin yleensä valmiiksi ruukkuihin istutettuina. Toimituskäynnin yhteydessä kasvit hoito-ohjeineen käydään läpi asiakkaan kanssa.

 

Kasvit viihtyvät ryhmissä ja paras lopputulos niin hyvinvoinnin kuin sisustuksenkin kannalta syntyy isojen ja rehevien kasviryhmien avulla. Kasveja ei kuitenkaan saa sijoittaa liian tiheästi, jotta varmistetaan valon ja kasvutilan riittävyys.

 

  1. Kasvuunlähtötakuu

Kukkapii antaa vihersisustuksille kasvuunlähtötakuun. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että puutarhurit käyvät kahden kuukauden ajan kastelemassa ja hoitamassa istutuksia ja varmistavat, että kasvien hoito onnistuu myös jatkossa. Tarvittaessa huonokuntoiset kasvit vaihdetaan huoltokäyntien yhteydessä.

 

  1. Vuositarkastus

Vihersisustusasiakkaille on tarjolla vuositarkastus, jonka myötä viherkasvit huolletaan, kasveille vaihdetaan mullat ja ne lannoitetaan. Samalla tarkistetaan, ettei kasveissa ole kasvitauteja tai –tuholaisia.

 

Ruukkuja, kasveja ja kokemusta

 

Kukkapiillä on Lahden alueella useita vihersisustamisen referenssikohteita aina julkisista tiloista, yrityksiin ja yksityiskoteihin sekä yleisötilaisuuksiin. Pidempien vihersisustusprojektien lisäksi kasveja lainataankin myös esimerkiksi asuntojen stailaukseen sekä erilaisiin juhliin.

 

Liikkeessä on jatkuvasti esillä laaja valikoima viherkasveja, joiden avulla pääsee helposti vihersisustamisen alkuun. Tarvittaessa kasveja tilataan eri puolilta maailmaa. Kukkapiin kautta on mahdollisuus saada veistosmaisia, sisä- ja ulkokäyttöön soveltuvia Leghuza-ruukkuja sekä muita istutuksiin sopivia ruukkuja. Ruukkua valittaessa kiinnitetään huomiota niin muuhun sisustukseen, kasvin ominaisuuksiin ja tarpeisiin, hoitorutiineihin kuin yrityksen tai tilan väritykseenkin.
Kun haluat lisää viihtyisyyttä, hyvinvointia ja pehmeyttä tiloihisi, käänny siis Kukkapiin puoleen. Kokeneiden puutarhureiden käsissä tilat muuntuvat toiveidesi mukaan virkistäväksi keitaaksi, talvipuutarhaksi tai vaikkapa ikebana-aulaksi. Suunnittelemme vihersisustuksia Lahden alueella sisätilojen lisäksi myös esimerkiksi terasseille ja muihin ulkotiloihin.